Folosirea aparatelor fotografice digitale
Am reusit de curand sa achizitionez un aparat foto digital de 4,1Mp cu un zoom optic de 3x.
Pentru conectarea la telescop am construit un adaptor in forma de L in care se infileteaza accesoriul Meade pentru proiectie prin ocular, asa cum se vede in imaginea de mai jos:Din pacate monitorul LCD nu este suficient de sensibil pentru ca sa permita vizualizarea obiectelor. Pana acum am iesit numai o seara cu acest ansamblu si atunci cand am atasat aparatul, telescopul s-a miscat si obiectul vizat a iesit din camp - astfel am reusit o singura expunere cat de cat reusita la cometa C2001 Q4 (NEAT). Aici o solutie ar fi folosirea unui televizor pe post de monitor dar inca nu am incercat acest lucru - alte avantaje ar fi reducerea zgomotului termic prin nefolosirea monitorului LCD si prelungirea duratei de functionare a acumulatorilor.

O alta problema este timpul mic de expunere al aparatului - maxim 8s. O solutie ar fi suprapunerea mai multor imagini - am studiat acest lucru numai teoretic cu programul Registax 2.1 care este freeware. Programul lucreaza foarte bine dar trebuie ca imaginile sa fie facute la aceeasi putere de marire deoarece el face alinierea lor fara sa le scaleze. Se recomanda un calculator rapid deoarece timpul de procesare este destul de mare. La fel ca in cazul camerelor digitale astronomice ar trebui luate dark frame-uri, Registax se ocupa si de procesarea lor.

Zoom-ul optic este destul de important deoarece permite apropierea obiectivului de ocular astfel incat intreaga lentila a obiectivului sa intre in conul de lumina al telescopului - in caz contrar imaginea este limitata de un cerc dat de marginea fasciculului de lumina (vignetting efect).

Voi reveni pe masura ce aflu mai multe!