FOCALIZAREA IMAGINII


Această operatie este foarte importantă pentru expunerile fotografice sau cu camera CCD. Cea mai simplă metodă constă în tăierea dintr-o foaie de carton a unui disc circular care să acopere lentila obiectiv a telescopului. În acest disc circular se taie două orificii circulare, diametral opuse, cu diametrul de 4-5 cm, aproape de marginea exterioară a discului. Eu am lăsat pe marginea discului două benzi din carton pe care le-am îndoit peste tubul telescopului; aceste benzi le trec pe sub o bandă elastică care poate rămane permanent pe telescop.


Etape:

a) Vizăm o stea strălucitoare si o aducem în campul aparatului de fotografiat sau a camerei CCD;

b) Asezăm masca confectionată peste obiectivul telescopului (de regulă, vom obtine imagini duble ale obiectelor vizate – luminozitatea acestora va fi mult mai mică);

c1) Dacă lucrăm cu aparatul de fotografiat, rotim surubul de focalizare al telescopului pană cand imaginile duble se suprapun, caz în care putem spune că imaginea este focalizată.

c2) În cazul camerei digitale, această operatie se face folosind functia focus mode din meniul Camera: după selectarea acestui mod de lucru se marchează o regiune mică din jurul stelei vizate (subframe), din tastele cu săgeti se ajustează imaginea pană cand răman două puncte distincte, după care se apasă pe butonul start pentru a activa luarea de imagini repetate a regiunii selectate - în secundele în care pe ecran apare indicatia waiting se roteste putin cate putin surubul de focalizare, pana la suprapunerea celor două imagini.

d) Din acest moment putem să ne apucăm de lucru fără a mai atinge surubul de focalizare - din cand în cand operatia trebuie reluată datorită modificărilor termice din timpul unei sesiuni de lucru.


OBSERVATII

Back



© Branco ARSENOV, AREA Arad - All rights reserved.