Conjunctia planetelor Mercur, Jupiter si Marte - 7 decembrie 2006    
Ora 7.11 Cu ochiul liber am vazut numai planeta Mercur, este punctul luminos din partea dreapta a stalpului de inalta tensiune,
putin deasupra lui. Cand am vazut fotografiile pe calculator am observat ca a aparut si Jupiter (in stanga stalpului).Ora 7.20. Am schimbat putin pozitia aparatului.
Ambele planete apar acum putin mai sus si la dreapta stalpului.


Branco ARSENOV
Conjunctia planetelor Venus si Jupiter - 5 noiembrie 2004

4:05 TU
Separarea unghiulara a fost de 34'. Din pacate am ratat majoritatea imaginilor luate prin telescop deoarece nu am verificat focalizarea care s-a modificat datorita temperaturii scazute (1 grad C), iar la sfarsit am observat ca lentila corectoare a telescopului era complet aburita. Din fotografiile realizate cu aparatul digital am etinut numai cea de jos - cele facute pe film o sa le am in curand!
3:44 TU
Venus in stanga este puternic supraexpus. Si pentru Jupiter timpul de expunere a fost cam mare dar necesar pentru a aparea satelitii Ganymede si Europa suprapusi deasupra iar sub avem Io si mai departe Callisto.Alinierea planetelor 2002

Portiune din fotografie  -   cinci planete pe acelasi cadru.
Prima imagine este o sectiune din fotografia de mai jos, iar a doua o harta a pozitiei planetelor in 1 Mai 2002.
Dispunerea planetelor din fotografie


Din stanga sus spre dreapta jos, se pot identifica: Jupiter, Saturn , Marte, Venus si Mercur, adica toate planetele vizibile cu ochiul liber de pe Pamant, sub un unghi de numai 330. In stanga jos fata de planeta Venus se gaseste Aldebaran formand un triunghi aproape echilateral cu Saturn. In stanga imaginii avem gigantica rosie Betelgeuse din Orion. O asemenea aliniere va mai avea loc numai peste 40 de ani!
1 MAI 2002, ora 21.40
F=35mm, t=5s, ISO 400, foto: Branco ARSENOVClick aici pentru o imagine cu rezolutie mai mare!
Luna, Marte, Venus si Jupiter
14 mai 2002
t=2s, f=50mm, ISO 400, foto: Branco ARSENOV


La dreapta Lunii este Marte, apoi spre stanga Venus si in pe aceeasi directie deasupra copacului Jupiter. Pata albastra din mijloc este probabil un avion, la fel ca si cea din stanga Lunii.
Se poate observa ca fata de situatia din 1 mai Venus a trecut intre Marte si Jupiter, iar Saturn nu mai apare fiind undeva mai jos de Luna in stratul de nori.
Click aici pentru o imagine cu rezolutie mai mare!
Venus, Luna si Jupiter
15 mai 2002
t=2s, f=50mm, ISO 400, foto: Branco ARSENOV


Dupa numai 24 de ore Luna a trecut intre Venus si Jupiter.
Click aici pentru o imagine cu rezolutie mai mare!
Venus si Luna
13 iulie 2002
t=10s, f=50mm, ISO 100, foto: Branco ARSENOV
Back

© Branco ARSENOV, AREA Arad - All rights reserved.