CREAREA UNUI OCULAR PARFOCAL

Acesta este un ocular pentru care dacă focalizăm imaginea, stim că prin înlocuirea ocularului cu camera CCD, imaginea este focalizată aproape exact si pe aceasta.


Pentru camerele CCD Meade ocularul parfocal este SP 9,7 mm pe care din păcate nu îl avem. Eu mi-am transformat în ocular parfocal pe cel de 26 mm (dotarea standard). Pentru aceasta se parcurg următoarele etape:


  1. Vizăm o stea cu ocularul MA 12 mm (în mijlocul reticulului iluminat).
  2. Retragem ocularul din locasul telescopului pe o distantă de aproximativ 2mm.
  3. Focalizăm imaginea în această nouă pozitie a ocularului.
  4. Înlocuim ocularul cu camera CCD* (facem o expunere pentru a verifica dacă prindem imaginea stelei).
  5. Focalizăm imaginea pe camera digitală folosind masca cu orificii si functia Focus Mode din meniul camerei. După aceasta nu mai atingem surubul de focalizare. Scoatem camera CCD si lăsăm în continuare masca pe telescop.
  6. Atasăm la ocularul de 26 mm extensia livrată împreună cu camera digitală (un cilindru care prelungeste tubul ocularului) si trecem inelul cu surub pe ocular cat mai aproape de capătul cu lentilă. Astfel pregătit atasăm ocularul la telescop si îl miscăm (spre interior sau exterior) pană în pozitia în care imaginea este focalizată.
  7. În această pozitie coboram inelul cu surub pană la contactul cu telescopul si strangem surubul.

Observatii:

- În mod normal acest ocular va rămane permanent cu extensia si inelul care limitează intrarea în tubul telescopului (nu se dezasamblează).

- Ocularul parfocal astfel obtinut se potriveste destul de bine si în cazul în care folosim adaptorul Off-Axis Guider pentru aparatul de fotografiat (reglarea ocularului parfocal se putea face plecand de la această observatie).* De regulă, înlocuirea ocularului cu camera CCD (mult mai grea) duce la miscarea telescopului si deci la iesirea stelei vizate din campul camerei digitale. Pentru a preveni acest lucru am atasat o plasă (din sfoară, cu ochiuri mari, pentru a asigura răcirea camerei CCD) de prisma diagonală a telescopului în care am asezat camera în timp ce vizam prin ocular. În acest mod, trecerea camerei din plasă în locul ocularului nu duce la o miscare sensibilă a telescopului. Toată această problemă nu ar fi existat dacă am fi avut un Off-Axis cu oglindă rabatabilă, un accesoriu destul de scump dar fără de care, centrarea unui obiect astronomic pe camera digitală este “aproape la limita imposibilului” – am citat aici un astronom amator american.
Back© Branco ARSENOV, AREA Arad - All rights reserved.