CUPRINS:
Cuprins PROGRAMUL    Cartes du Ciel (Sky Charts)

Este un excelent simulator de bolta cereasca, foarte util in planificarea observatiilor. Este gratuit si poate fi descarcat de la adresa http://www.astrosurf.com/astropc.
Varianta de baza are in jur de 17 Mb. Se pot atasa cataloage suplimentare de stele si obiecte ceresti care trebuie descarcate separat - daca se despacheteaza in directorul programului acestea se instaleaza automat.
Grafica programului este foarte buna.
In cazul in care dispunem de o legatura internet permanenta, programul acceseaza resursele de pe Internet pentru a cauta imagini ale obiectelor ceresti, cataloage stelare sau isi actualizeaza baza de date petru comete si asteroizi.
Se poate alege limba in care apare meniul programului, existand chiar si versiunea in limba romana!Cuprins PROGRAMUL    Home Planet

Tot un planetariu virtual care este free pe internet, putand fi descarcat de la www.fourmilab.ch/homeplanet/homeplanet.htlm. In varianta completa are aproximativ 7MB.
Este o aplicatie Windows care permite deschiderea mai multor ferestre astfel incat informatiile despre obiectul cautat sa poata fi urmarite simultan din mai multe perspective.
Cuprins PROGRAMUL    Pictor View XT   - pentru preluarea si prelucrarea imaginilor CCD

Poate fi descarcat de pe site-ul firmei meade

Am încercat patru versiuni ale acestuia, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Nu am reusit să folosesc functiile center mode, respectiv shift and combine în nici una din variante.
Nu se pot păstra pe un calculator toate versiunile astfel încat să fie operationale. Fiecare necesită un alt fisier pictor.ini în directorul Windows. La instalarea unei versiuni acest fisier este înlocuit (poate fi recuperat din folderul Backup).
Help-ul programului nu ajuta prea mult deoarece este copiat de la o versiune la alta fara nici o modificare, astfel incat unele functii nu exista in versiunile noi, dar apar in schimb altele fara nici o explicatie.
Voi enumera dificultătile pe care le-am avut în utilizarea fiecărei versiuni.


Cuprins Versiunea 6.4
Marele avantaj fată de versiunile 7.11 si 7.14 este că permite salvarea fisierelor în foarte multe tipuri de formate. Probleme:
Cuprins Versiunea 7.11

După primele sedinte am fost încantat, majoritatea problemelor enumerate mai sus fiind rezolvate. Dar, a apărut o problemă majoră, care m-a determinat să renunt definitiv la 7.11: versiunea permite salvarea fisierelor numai în formate FITS si TIFF pe care nu le întelege nici un alt program, nici chiar versiunea 6.4. Asadar imaginile obtinute cu 7.11 puteam să le vizualizez numai prin intermediul acestui program.

Cuprins Versiunea 7.14

A apărut în aprilie 2001. Primul lucru pe care l-am verificat la aceasta este formatul în care salvează imaginile. Chiar si producătorul a recunoscut că a primit foarte multe critici pentru renuntarea la formatele clasice de imagini, motiv pentru care a reintrodus formatul BMP. Dar la prima sedintă de lucru a apărut si surpriza: imaginile descărcate au un caroiaj fin care face ca acestea să arate ca un puzzle. M-am întors la vechiul 6.4.

Cuprins Versiunea 7.17

A aparut in noiembrie 2002. Dupa primele incercari pot sa spun ca este cea mai buna. Permite salvarea imaginilor in formate FITS, TIFF, BMP si JPG (permite alegerea gradului de compresie). Nu se blocheaza atunci cand accesam meniurile in timpul transferului de imagini de la camera. Imaginile pot fi scalate rapid.

Probleme:
- Nu am reusit sa folosesc functia Focus Mode din meniul Camera. Aceasta functie este utila in timpul focalizarii imaginii si pentru centrarea ei in campul camerei digitale. Este drept ca acealasi lucru poate fi facut prin expuneri repetate, dar era mult mai rapid cu ajutorul ei.
- Substract Dark Frame nu permite scalarea. Prin urmare Dark Frame-urile trebuie sa aiba acelasi timp de expunere si sa fie ridicate la aceeasi temperatura ca si imaginea (in versiunile anterioare exista o fereastra in care introduceam aceste date pentru imagine si pentru Dark Frame iar calculatorul facea corectiile de rigoare). Desi ar fi exceptional, nu cred ca face acum acest lucru in mod automat.


Back© Branco ARSENOV, AREA Arad - All rights reserved.