Statutul A.R.E.A.

Cap.I. Denumire, Scop, Sediu

Art. 1. Asociatia Romana pentru Educatia prin Astronomie, denumita in continuare A.R.E.A., este o organizatie neguvernamentala, apolitica si non-profit, avand ca scop folosirea eficienta a valentelor educative ale astronomiei în toate etapele procesului educational.
A.R.E.A. isi propune facilitarea circulatiei rapide a informatiei de specialitate, facilitarea schimburilor de idei intre membrii sai si persoane sau institutii ce manifesta preocupari similare.
A.R.E.A. va elabora strategii si programe educationale, curriculum-uri, manuale si alte materiale care sa sprijine activitatea cadrelor didactice si a elevilor.
A.R.E.A isi propune dezvoltarea permanenta a centrelor de excelenta pentru astronomie infiintate prin programul "ORA ASTRALA A ROMANIEI", precum si crearea de noi astfel de centre de excelenta.
Pentru buna desfasurare a activitatii sale, A.R.E.A. poate detine fonduri lichide, terenuri, bunuri mobile si imobile.

Art. 2. A.R.E.A isi desfasoara activitatea potrivit reglementarilor legale in vigoare in Romania si este constituita din persoane fizice si juridice.
A.R.E.A. este persoana juridica de drept privat roman si isi indeplineste obligatiile statutare prin organismele sale proprii, alese in mod democratic.

Art. 3. Sediul social al A.R.E.A. este in Calarasi, str. Eroilor Nr. 36, jud. Calarasi. Sediul social va putea fi mutat la alta adresa pe masura dezvoltarii activitatii.
A.R.E.A. are filiale in alte localitati din tara, a caror activitate se desfasoara in centrele de excelenta pentru astronomie sau in cadrul unor asociatii de astronomi amatori.

Art. 4. In vederea realizarii scopurilor sale, A.R.E.A. isi organizeaza, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare, servicii, compartimente sau unitati specializate, atat pentru activitatea educativa si de popularizare, cat si pentru activitatile lucrative care vor fi destinate producerii de fonduri necesare celor dintai.

Cap. II. Sfere de actiune

Art. 5. Pentru realizarea obiectivelor enuntate la Art.1, A.R.E.A. isi propune:

a) sa reprezinte, in raporturile cu institutiile de invatamant romane si straine, interesele tuturor celor care apeleaza la serviciile sale;

b) sa sponsorizeze si sa obtina subventii pentru activitati educationale deosebite in domeniul astronomiei;

c) sa faciliteze accesul rapid la informatia stiintifica a tuturor celor interesati;

d) sa organizeze sesiuni stiintifice, conferinte, mese rotunde si programe de observatii astronomice;

e) sa asigure reprezentarea, in cat mai bune conditii, la manifestarile de profil din tara si strainatate, a celor care apeleaza la serviciile sale;

f) sa organizeze centre documentare proprii si o pagina de WEB pentru scopuri documentare;

g) sa editeze si sa tipareasca: teme optionale pentru "curriculum la decizia scolii", progame aferente, manuale, publicatii periodice si alte lucrari de profil;

h) A.R.E.A. va acorda consultanta de specialitate pentru cei care elaboreaza programe si manuale, sau avizeaza asemenea materiale, pentru a evita ca pe viitor manualele diferitelor discipline scolare sa contina gravele erori pe care le contin cele trecute si prezente;

i) A.R.E.A. va selectiona si pregati lotul de elevi participanti la Olimpiadele Nationale si Internationale de Astronomie.

j) A.R.E.A. va organiza periodic, prin filialele sale, cursuri de informare si perfectionare a profesorilor;

k) A.R.E.A. va elabora materiale specifice si va organiza cursuri de instruire practica pentru efectuarea observatiilor astronomice.

Cap. III. Mijloace materiale

Art. 6 A.R.E.A. isi propune sa realizeze mijloacele materiale necesare desfasurarii activitatii sale, prin:

a) donatii si alte liberalitati individuale sau colective primite cu respectarea reglementarilor legale in vigoare;

b) sponsorizari si subventii de la organizatii si institutii guvernamentale sau neguvernamentale din tara si strainatate, primite cu respectarea reglementarilor legale in vigoare;

c) venituri obtinute din activitati cu scop lucrativ, acestea fiind realizate cu unicul scop de a sprijini material activitatea A.R.E.A.;

d) cotizatiile membrilor sai.

Cap. IV. Organele de conducere

Art. 7. A.R.E.A este condusa de Adunarea Generala a membrilor sai, care se intruneste anual in sedinte ordinare si ori de cite ori este cazul, in sedinte extraordinare, convocate la initiativa comitetului director sau la propunerea scrisa a cel putin 1/3 din membri.
Adunarea generala A.R.E.A se considera legal intrunita, daca sunt reprezentate cel putin doua treimi din filialele existente. Convocarea Adunarii Generale se face cu cel putin 15 zile inainte. Odata cu convocarea se transmit tuturor membrilor ordinea de zi si documentele ce urmeaza a fi discutate.

Art. 8. Adunarea Generala are urmatoarele atributii:
a) constituie Consiliul de Conducere al A.R.E.A;
b) alege Comisia de cenzori;
c) decide asupra primirii sau excluderii membrilor;
d) aproba si modifica statutul A.R.E.A.;
e) aproba programul de activitate al A.R.E.A. intre doua sesiuni;
f) analizeaza activitatea si ratifica hotaririle luate de Consiliul de Conducere intre doua sesiuni;
g) aproba raportul Comisiei de cenzori.

Art. 9. Hotaririle Adunarii generale prevazute la punctele f) si g) se iau cu majoritate simpla prin vot deschis. Hotaririle exprimate la punctele a), b), c), d) si e) se iau cu 2/3 din voturile exprimate prin vot secret.

Art.10. Consiliul de Conducere este compus din cate un reprezentant al fiecarei filiale, desemnat de aceasta; Consiliul de Conducere isi alege, la fiecare doi ani:
1. un Presedinte, care este si presedintele A.R.E.A;
2. un Secretar;
3. un Trezorier.

Art.11. Consiliul de Conducere are urmatoarele atributii:
a) convoaca Adunarea Generala;
b) prezinta Adunarii Generale raportul privind activitatea proprie precum si a organelor din subordine;
c) conduce A.R.E.A pe baza unui program aprobat de Adunarea Generala, in baza mandatului dat de aceasta;
d) reprezinta A.R.E.A. fata de membri sai si fata de terti;
e) aproba angajarea de personal salariat in masura in care este necesar realizarii activitatilor propuse;
f) aproba alocarea fondurilor pentru diferitele activitati propuse si analizeaza semestrial sau ori de cite ori este nevoie situatia financiara a A.R.E.A.;
g) aproba componenta Comisiei de Lichidare;
h) are alte atributii hotarite de Adunarea Generala.

Art.12. Consiliul de Conducere comunica in principal prin posta electronica si se intruneste ori de cite ori este necesar. Hotaririle se iau cu majoritate simpla de voturi. Hotaririle care privesc utilizarea unor fonduri ce depasesc 1/3 din fondurile societatii se iau cu majoritate absoluta de voturi.

Art.13. Presedintele A.R.E.A. este ales de Consiliul de Conducere pe o perioada de doi ani si poate fi reales la expirarea mandatului sau. El functioneaza si in calitate de presedinte al Consiliului de Conducere. Presedintele isi poate delega, in mod temporar, unele atributii altor membri ai Consiliului de Conducere, care raspund impreuna cu Presedintele de indeplinirea in bune conditii ale acestora.
Presedintele poate lua decizii operative si poate angaja fonduri ce nu depasesc 1/10 din fondul societatii, intre doua intruniri ale Consiliului de Conducere. In acest caz, va supune aprobarii Consiliului de Conducere, la prima sedinta acestuia, deciziile luate si cheltuielile facute.

Art.14. Activitatea A.R.E.A. va fi supervizata, din punct de vedere stiintific, de Comitetul Roman pentru Educatia prin Astronomie, care va indeplini rolul de Consiliu Stiintific al A.R.E.A..

Art.15. In masura in care va fi necesar, Consiliul de Conducere sau Adunarea Generala pot decide constituirea unor organisme specializate, subordonate direct Consiliului de Conducere si ale caror statute si regulamente de functionare se vor stabili si aproba de Adunarea Generala.

Art.16. Comisia de cenzori este formata din trei membrii si este aleasa de Adunarea Generala.

Cap. V. Calitatea de membru

Art.17. Membri A.R.E.A au urmatoarele drepturi:
a) Sa beneficieze de baza materiala si de contactele stabilite de A.R.E.A.;
b) sa aleaga si sa fie alesi in organele de conducere ale A.R.E.A.;
c) sa faca propuneri privind programele A.R.E.A.;
d) sa reprezinte A.R.E.A. ca delegati la manifestari de profil.;
e) sa se retraga din A.R.E.A. la cerere.

Art.18. Obligatiile membrilor A.R.E.A sunt:
a) sa respecte prezentul statut;
b) sa participe la activitatile A.R.E.A.;
c) sa indeplineasca atributii liber-consimtite la solicitarea Consiliului de Conducere.

Art.19. Taxele de inscriere si cotizatiile se aproba si se modifica de Adunarea Generala.

Art.20. Pierderea calitatii de membru este stabilita de catre Adunarea generala in urma propunerii Comitetului Director sau a 1/3 din membri A.R.E.A.. Intre doua sesiuni ale Adunarii Generale, Consiliul de Conducere poate stabili suspendarea temporara a calitatii de membru.

Art.21. Pierderea sau suspendarea calitatii de membru are loc in urmatoarele cazuri:
a) la cerere;
b) la desfiintarea persoanei juridice, in cazul membrilor persoane juridice;
c) la desfiintarea A.R.E.A.;
d) in cazul unor incalcari grave ale statului sau a legislatiei din Romania, materializate prin prejudicii materile sau morale aduse A.R.E.A..

Cap. VI Dispozitii finale

Art.22. Procedura de lichidare sau dizolvare a A.R.E.A. urmeaza reglementarile in vigoare. Comitetul Director va stabili componenta Comisiei de Lichidare. Comisia de Lichidare stabileste modul de repartizare a patrimoniului A.R.E.A..

Art.23. Prezentul statut se poate completa sau modifica la propunerea Comitetului Director sau a 1/3 din membri A.R.E.A., prin hotarire cu majoritate absoluta de voturi a Adunarii Generale.