PREGĂTIREA TELESCOPULUI PENTRU PRELUAREA DE IMAGINI DIGITALE


  1. Realizăm alinierea polară.

  2. Punem ocularul parfocal si vizăm o stea strălucitoare.

  3. Asezăm masca pe telescop, inlocuim ocularul parfocal cu camera digitală si focalizăm imaginea pe aceasta.

  4. Dăm jos camera digitală, punem ocularul parfocal, orientăm telescopul către obiectul dorit si il centrăm in campul vizual al acestuia.

  5. Scoatem ocularul parfocal si punem ocularul cu reticul iluminat de 11 mm - NU ROTIM SURUBUL DE FOCALIZARE, ci scoatem putin acest ocular in afară (cam 1,5 mm), pentru ca imaginea să fie clară.

  6. Rotim ocularul in tub pana cand firele reticulare perpendiculare sunt orientate pe directiile de deplasare E-W, respectiv N-S ale stelelor urmărite prin ocular, atunci cand miscăm telescopul apăsand tastele de pe telecomandă. Este bine ca si telecomanda să fie tinută in mana cu butoanele pe directiile firelor reticulare corespunzătoare.

  7. Centrăm obiectul dorit in mijlocul campului vizual al acestui ocular.

  8. Inlocuim ocularul cu camera digitală - cu mare grijă pentru a nu misca telescopul. Rotim camera in tubul telescopului pana cand notatiile de pe spatele camerei (de exemplu "MEADE" sau "pictor") sunt orientate pe directia pe care a fost firul reticular corespunzător miscării E-W.

  9. Facem o expunere de 5-10 secunde folosind Analog Binning, Compression si Gain 4 (pentru a mări viteza de transfer a imaginii pe calculator). Dacă obiectul vizat nu apare in imagine, reluăm operatiile incepand cu punctul 4.)

10. Urmează acum să centrăm obiectul in campul camerei digitale.

11. Acum deselectăm Analog Binning si Compression, introducem un timp de expunere mai mare, eventual o amplificare mai mică (gain 1) si incepem preluarea propriuzisă de imagini.


Back



© Branco ARSENOV, AREA Arad - All rights reserved.